De ideale voorbereiding op je skivakantie

De eerste sneeuw is met bakken gevallen in de Alpen! Misschien zelfs wat te veel, in het nieuws spreken ze zelfs van noodweer door de enorme hoeveelheid neerslag de voorbije dagen.

Wij hebben sneeuw gehoord en dan beginnen we al weg te dromen van onze momentjes op de piste natuurlijk. Uiteraard mogen we niet vergeten dat er elk jaar maar liefst zo’n 65000 mensen gewond geraken, vaak door vermoeide gewrichten en spieren. Niet al te onlogisch ook als je nadenkt, vele mensen vertrekken namelijk op skivakantie na maandenlang geen sport te doen om dan opeens 6 of 7 dagen van ‘s morgens vroeg tot in de late namiddag op de latten of op hun snowboard te gaan staan. Natuurlijk zijn een helm en je andere beschermers al een goede start als het gaat om je veiligheid maar in dit artikel tonen we je nog even hoe je ook jouw spieren het best kan voorbereiden op een weekje wintersport. Niet getreurd als jij ook maandenlang hebt ‘stilgezeten’, met deze oefeningen stomen we je nog snel klaar! Welkom bij onze pré-ski bootcamp!

Buik- en rugspieren

Om de schokken op te vangen tijdens het skiën en snowboarden komen sterke buik- en rugspieren erg van pas! Om deze spieren te trainen heb je vast al wel enkele ideetjes, maar eentje die minder bekend is, is de zijdelingse ‘plank’. Ga op je zij liggen en leg je onderste been in een rechte hoek. Zet je elleboog recht onder je schouder om er zo op te steunen. Je bovenste been is gestrekt. Breng nu je heup omhoog en probeer een rechte lijn te houden van je hoofd tot je voet. Houd dit 15 seconden aan. Dat voel je!

Knieën

We weten allemaal dat je knieën heel wat te trotseren hebben tijdens onze geliefde wintersport. Hiervoor zijn de gekende squats of kniebuigingen een hele goeie oefening. Zorg dat je rug recht blijft alsook dat je knieën niet naar binnen of buiten draaien. Je knieën mogen niet voorbij je tenen komen en voor een optimale training komen je dijen horizontaal met de grond te staan tijdens je buiging. Too easy for ya? Probeer het dan eens op een onstabiele ondergrond zoals een kussen of trampoline. Probeer 3 sets van 10 te doen met telkens 30 seconden pauze tussenin.

Dijen

Aangezien onze dijen grote spieren zijn hebben we twee verschillende oefeningen. Allereerst trainen we de zijkant van onze dijen door een stevige rekker rond een stoelpoot en de onderkant van je been te binden. Ga naast de stoel rechtstaan en trek je gestrekte been zijdelings zo ver mogelijk van de stoel. Je standbeen mag lichtjes gebogen zijn.

Voor onze quadriceps dan hebben we de oefening die velen kennen maar met weinig enthousiasme op zitten wachten. Toch is het een hele goeie training voor je bovenste dijspieren. Ga met je rug recht tegen de muur zitten en maak met je benen een hoek van 90 graden. Je knieën blijven op heuphoogten en komen niet voorbij je tenen. Dit is een tandenbijter, we know! Blijf zo lang mogelijk zitten terwijl je wegdroomt van die prachtige dag op de piste, met verse sneeuw en hemelsblauwe lucht!

Volledige lichaam

Een hele dag skieën of snowboarden, dat vraagt wat van je conditie, als die dus al een beetje op peil is ga je er veel beter tegenaan kunnen. Als je vakantie eraan komt probeer je best drie keer per week een uurtje intensief te bewegen. Succes!