Recreatief langlaufen in België

Het is niet nodig om voor een wintersportvakantie naar één van de Scandinavische landen of de Alpen af te reizen. Indien de winter koud genoeg is en er voldoende sneeuw valt, biedt ons eigen land talloze mogelijkheden tot wintersportvertier. Maar ook bij onvoldoende sneeuwval en temperaturen boven nul is het tegenwoordig mogelijk om aan wintersport te doen in één van de moderne indoor gelegenheden, hoewel de meeste wintersportliefhebbers waarschijnlijk de voorkeur zullen geven aan het beoefenen van wintersport in de buitenlucht. Om de wintersportvakantie te laten slagen voor het hele gezin is recreatief langlaufen een goede optie. Langlaufen is immers geschikt voor jong en oud, en de Belgische langlauf-routes voeren langs de allermooiste landschappen die bij winterweer sprookjesachtig aandoen.

De fraaiste loipes

Voor het langlaufen komen uiteraard de Belgische Ardennen als eerste in aanmerking. Hier bevinden zich een aantal prachtige ski-oorden waar vaak ook langlauf-trajecten zijn uitgezet. Zo beschikt de skipiste van Val de Wanne over twee fraaie loipes: een traject van 3 km en een traject van 8 km. Ook op het plateau van Spa zijn drie loipes te vinden, waarvan het langste traject 10 km behelst. Geoefende wintersporters worden hier uitgedaagd om naar een hoogte van 575 meter te langlaufen. Deze langlauf-trajecten worden machinaal onderhouden door de Ski Club van Spa. Ook op de pistes van Mount Rigi (Waimes) is het heerlijk vertoeven in de winter. Hier bevinden zich drie trajecten van 5 km, 6 km en 7 km, maar omdat deze loipes met elkaar verbonden zijn is het mogelijk om een ‘lus’traject van bijvoorbeeld 15 km af te leggen.

Langlaufen is een wintersport die nogal wat oefening vergt. Een traject van 3 km is voor beginners goed te doen. Maar om een loipe van 15 km af te leggen dient de langlaufer over zowel kracht als een goed uithoudingsvermogen te beschikken.