Skivliegen: grensverleggend schansspringen

Wintersport is een zeer ruim begrip dat zowel ijssporten, zoals schaatsen, ijshockey en bobsleeën als sneeuwsporten, zoals skiën, langlaufen en schansspringen omvat. Het aantal wintersporten lijkt met de jaren toe te nemen. De mogelijkheden lijken eindeloos. Zo is uit het schansspringen, dat al ruim twee eeuwen beoefend wordt, enkele decennia geleden het skivliegen ontstaan. Skivliegen kan worden beschouwd als de extreme variant van schansspringen. Zowel de schansspringsport als de skivliegsport zijn als sportdisciplines erkend door de Fédération Internationale de Ski (FIS), een overkoepelende sportbond waarvan de de Vlaamse Ski-en Snowboardfederatie (VSSF) ook deel uitmaakt.

Skivliegen versus schansspringen

Waar bij het schansspringen snelheden van 80 tot 100 km per uur gehaald worden, lopen de snelheden bij het skivliegen op tot maar liefst 110 km per uur. De schansen die gebruikt worden voor het skivliegen zijn dan ook veel groter dan die waarvan het schansspringen gebruik maakt. Tot dusver bestaan er slechts vijf goedgekeurde skivliegschansen. Deze schansen bevinden zich in Noorwegen, Slovenië, Oostenrijk, Duitsland en Tsjechië. De sprongen die door de (professionele) skivliegers gemaakt worden, bedragen meer dan 200 meter. Het wereldrecord staat op naam van Stefan Kraft uit Oostenrijk. In maart 2017 wist hij in de Noorse plaats Vikersund, waar zich de grootste schans ter wereld bevindt, een sprong van maar liefst 253,5 meter te maken.

Tweejaarlijkse wereldkampioenschappen

Sinds 1972 wordt er om de twee jaar het wereldkampioenschap skivliegen gehouden. Alleen de vijf (door de FIS) goedgekeurde schansen worden voor deze wedstrijden gebruikt. Het laatste wereldkampioenschap skivliegen vond in 2018 plaats te Oberstdorf, Duitsland. De Noorse skivlieger Daniel-André Tande werd in dat jaar wereldkampioen, gevolgd door Kamil Stoch uit Polen op de tweede plaats. De bronzen medaille ging naar de Duitser Richard Freitag. Ook dit jaar stond het wereldkampioenschap skivliegen op het programma. Deze wedstrijden zouden plaatsvinden van 19 t/m 22 maart in Planica, Slovenië, maar werden geannuleerd wegens overheidsmaatregelen.