Zal de wintersportvakantie binnen 20 jaar nog bestaan?

Momenteel ligt er een dikke laag sneeuw in onze geliefde Alpen. Allen daarheen, de skigebieden kunnen er alleen maar blij om zijn! Maar zal dit ook blijven duren? Wetenschappers voorspellen namelijk dat de skivakantie zoals we ze nu kennen binnen 20 jaar voorgoed zal verdwijnen.

Uiteraard is het klimaat een belangrijke factor maar er zijn ook andere tendensen die de toekomst van de wintersport onzeker maken.

Klimaatsverandering

Trump laat het misschien aan zich voorbijgaan maar wij weten ondertussen dat de opwarming van de aarde geen grap is! Er worden daardoor ondertussen zelfs wel heel lugubere ontdekkingen gedaan in de Alpen. Een groot deel van de pistes wordt tegenwoordig al van kunstmatige sneeuw voorzien, mits stijgende kosten is dit nog wel even vol te houden, maar 20 jaar? No way!

De voorbije winters waren al heel zacht en dat zal waarschijnlijk ook dit seizoen zo zijn, na verloop van tijd zullen de winters vooral regenachtig zijn, eerder waterskieën geblazen dus. Op de hoogste toppen viel nog veel sneeuw maar zelfs daar zijn er zachte dagen waar de neerslag eerder als regen valt dan als sneeuw. Zonder de kunstmatige sneeuw zouden vele gebieden nu al niet veel meer waard zijn.

Er wordt dus massaal geïnvesteerd in sneeuwkanonnen, ook al is deze kunstsneeuw niet duurzaam, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland blijven er volop op rekenen. En als het Alpijns skiPen dan uiteindelijk niet meer lukt moet men ook heel voorzichtig omgaan met het ontmantelen van de sneeuwinstallaties. De reservoirs die vaak hoog gevestigd zijn kunnen zorgen voor vloedgolven als het water ongecontroleerd de berg afstroomt.

Jongeren bewegen amper

Een andere factor is dan weer dat kinderen en jongeren veel minder bewegen. Maar liefst 35,5 procent van de jongeren tussen 12 en 16 jaar is inactief, wat wil zeggen dat ze op geen enkele dag van de week aan een uur matig intensieve lichamelijke activiteit komen. De vraag voor skigebieden is dan ook of deze jongeren ooit op de latten of een snowboard willen gaan staan. Je zal nu eenmaal weinig plezier beleven aan een skivakantie als je nooit geleerd hebt om te sporten of bewegen. In een tijdperk waarin spelletjes als Pokémon Go de jeugd moet buiten krijgen en doet bewegen is het dan ook moeilijk om een actieve wintersportvakantie in de Alpen populair te krijgen. We zien wel dat iets oudere jongeren (vanag 16 jaar) terug sportiever worden, er is dus nog hoop! Mogelijks kunnen deze vakanties dan ook gaan fungeren als ‘digitale detox’ in een wereld waar social media nog amper weg te denken is.

Freeriden

Om toch nog met een positieve noot af te sluiten zien we gelukkig wél een groei in de freeridemarkt. De actiefste wintersporters zoeken masaal de kalmte op van de off-piste plekjes. Natuurlijk is dit enkel weggelegd voor de ervaren skiër of snowboarder die liever zoveel mogelijk wegblijft van de geprepareerde pistes. De verkoop van freeride ski’s is in de laatste 4 jaar dan ook met 10% gestegen. Dit is dus zeker een marktsegment waar de skigebieden mee aan de slag moeten.

Heel wat turbulentie dus in de toekomst van de wintersport. Skigebieden moeten met al deze elementen rekening houden en innoveren. Wij hopen oprecht dat we nog lang mogen genieten van de bergen en de fenomenale charme die de dorpjes uitstralen, de gezellige chalets en heerlijke sportieve en gemoedelijke sfeer, zowel op als naast de piste!